
After eight-tårta
Glutenfri chokladtårta med päron och mintChokladbottnar varvade med päronfluff och mintchokladfluff är en hyllning till den klassiska desserten med päron och after eight. Receptet är naturligt glutenfritt och äggfritt. Välj även margarin och växtbaserad grädde så blir den mjölkfri och vegansk.
Servings 8 port
Ingredienser
Botten:
- 180 g Annas mjukismix
- 60 g potatismjöl
- 2 msk kakao
- 180 g socker*
- 4 g bikarbonat
- 1 msk äppelcidervinäger
- 45 g neutral olja
- 175 g kokande vatten
Fyllning:
- 500 g koncentrerad päronsaft*
- 0,5 dl socker*
- 1,5 tsk agar agar-pulver
- 3 dl grädde*
- Grön livsmedelsfärg
- ca. 1 msk kakao
- ca. 5 droppar pepparmyntsolja
*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.
Instruktioner
Botten:
- Bottnen blir inte lika fluffig som en klassisk. Tål du och äter ägg kan du baka ett klassiskt recept med byta ut vetemjölet mot samma mängd Annas basmix.
- Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 19-20 cm i diameter.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan, det är viktigt att vattnet är riktigt hett.
- Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
- Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.
Fyllning:
- Värm upp päronsaft, socker och agar agar-pulver under omrörning. Låt sjuda i 3 minuter.
- Låt päronsmeten svalna och kallna helt innan du mixar den slät.
- Vispa grädden fast men livsmedelsfärg. Blanda sedan ner päronsmeten.
- Blanda hälften av smeten med kakao och pepparmyntsolja.
Montering:
- Varva bottnarna med fyllningarna och toppa eventuellt hackade choklad.
Anteckning
Upplever du att tårtbotten är seg efter gräddning så förvara den i en burk med lock i rumstemperatur till dagen efter. Då hinner den mjukna och segheten försvinner. Eller frys in den tills du ska använda den.