Chokladbollstårta

Glutenfri chokladbollstårta
Chokladbottnar varvade med krämig kokosgrädde smaksatt med kakao för tankarna direkt till en härlig chokladboll! Receptet är naturligt glutenfritt, mjölkfritt och äggfritt.
Kök Annas Mjukismix
Tillagningstid 1 timme
Portioner 8 bitar
Författare Anna Winér

Ingredienser

Botten:

  • 180 g Annas mjukismix
  • 60 g potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 180 g socker*
  • 4 g bikarbonat
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 45 g neutral olja
  • 175 g kokande vatten

Fyllning:

  • 7 dl kokosgrädde
  • 0,75 dl kakao
  • socker* (efter smak)

Montering:

  • riven kokos

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

    Instruktioner

    Botten:

    • Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 20 cm i diameter.
    • Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan.
    • Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
    • Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
    • Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.

    Fyllning:

    • Mixa kokosgrädden slät och blanda med kakao och valfri sötning efter smak.
    • Kyl grädden väl innan du varvar tårtbottnarna.

    Montering:

    • Varva bottnarna med fyllningen och strö kokos på toppen.

    Anteckning

    Upplever du att tårtbotten är seg efter gräddning så förvara den i en burk med lock i rumstemperatur till dagen efter. Då hinner den mjukna och segheten försvinner. Eller frys in den tills du ska använda den. 
    Skriv ut receptet