Kakbollar
Glutenfria kakbollarBlev kladdkakan eller sockerkakan gräddad för länge? De här smarriga kakbollarna gör du enkelt av överbliven mjuk kaka. I det här receptet använde jag en mjuk chokladkaka men du kan även använda andra sorter. Välj växtbaserat smör och sockerfri sötning så blir bollarna både glutenfria, mjölkfira, äggfria/veganska och utan tillsatt socker.
Portioner 100 bollar
Ingredienser
Sockerkaka:
- 350 g Annas mjukismix
- 4 msk kakao
- 3,5 dl socker*
- 100 g smält smör*
- 3,5 dl vatten
Bollar:
- Sockerkakan ovan
- 400 g rumstempererat smör*
- 4 dl florsocker*
- valfri topping
*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.
Instruktioner
Sockerkaka:
- Blanda de torra ingredienser i en bunke.
- Blanda smält smör med vatten i en annan bunke.
- Häll ner de torra ingredienserna i vätskan och rör om väl.
- Klä en form som är ca 25,5×35,5 cm med bakplåtspapper. Häll sedan ner smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Använd en provsticka för att se om kakan är klar. Låt kakan svalna på galler med bakplåtspapper mellan.
Bollar:
- Blanda alla ingredienser väl i en matberedare eller i en bunke med degkrokar. Kyl degen i ca 1 timme om den är väldigt kladdig.
- Forma degen till bollar som du rullar vi valfri tillbehör. Eller doppa dem i choklad.