Kakbollar

Glutenfria kakbollar
Blev kladdkakan eller sockerkakan gräddad för länge? De här smarriga kakbollarna gör du enkelt av överbliven mjuk kaka. I det här receptet använde jag en mjuk chokladkaka men du kan även använda andra sorter. Välj växtbaserat smör och sockerfri sötning så blir bollarna både glutenfria, mjölkfira, äggfria/veganska och utan tillsatt socker.
Kök Annas Mjukismix
Tillagningstid 1 timme
Portioner 100 bollar
Författare Anna Winér

Ingredienser

Sockerkaka:

  • 350 g Annas mjukismix
  • 4 msk kakao
  • 3,5 dl socker*
  • 100 g smält smör*
  • 3,5 dl vatten

Bollar:

  • Sockerkakan ovan
  • 400 g rumstempererat smör*
  • 4 dl florsocker*
  • valfri topping

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

    Instruktioner

    Sockerkaka:

    • Blanda de torra ingredienser i en bunke.
    • Blanda smält smör med vatten i en annan bunke.
    • Häll ner de torra ingredienserna i vätskan och rör om väl.
    • Klä en form som är ca 25,5×35,5 cm med bakplåtspapper. Häll sedan ner smeten i formen.
    • Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Använd en provsticka för att se om kakan är klar. Låt kakan svalna på galler med bakplåtspapper mellan.

    Bollar:

    • Blanda alla ingredienser väl i en matberedare eller i en bunke med degkrokar. Kyl degen i ca 1 timme om den är väldigt kladdig.
    • Forma degen till bollar som du rullar vi valfri tillbehör. Eller doppa dem i choklad.
    Skriv ut receptet