Moussetårta
Glutenfri moussetårtaMjuka chokladbottnar varvade med en krämig hallonmousse och toppad med chokladganache blir en riktig smakfröjd! Receptet är naturligt glutenfritt, äggfritt och mjölkfritt som du använder växtbaserad grädde.
Portioner 8 bitar
Ingredienser
Botten:
- 180 g Annas mjukismix
- 60 g potatismjöl
- 2 msk kakao
- 180 g socker*
- 4 g bikarbonat
- 1 msk äppelcidervinäger
- 45 g neutral olja
- 175 g kokande vatten
Fyllning:
- 500 g koncentrerad hallonsaft*
- 1,5 tsk agar agar-pulver
- 3 dl grädde*
- Rosa livsmedelsfärg
Topping:
- 200 g choklad*
- 2 dl grädde*
*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.
Instruktioner
Botten:
- Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 20 cm i diameter.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan.
- Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
- Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.
Fyllning:
- Sjud saft och agar agar-pulver under omrörning i 3 minuter.
- Låt saftsmeten svalna och kallna helt innan du mixar den slät.
- Vispa grädden fast men livsmedelsfärg. Blanda sedan ner saftsmeten.
Topping:
- Smält samman chokladen och grädden till en slät smet. Låt svalna något.
Montering:
- Varva bottnarna med fyllningen och bred ut toppingen.
Anteckning
Upplever du att tårtbotten är seg efter gräddning så förvara den i en burk med lock i rumstemperatur till dagen efter. Då hinner den mjukna och segheten försvinner. Eller frys in den tills du ska använda den.