Moussetårta

Glutenfri moussetårta
Mjuka chokladbottnar varvade med en krämig hallonmousse och toppad med chokladganache blir en riktig smakfröjd! Receptet är naturligt glutenfritt, äggfritt och mjölkfritt som du använder växtbaserad grädde.
Kök Annas Mjukismix
Tillagningstid 1 timme
Portioner 8 bitar
Författare Anna Winér

Ingredienser

Botten:

  • 180 g Annas mjukismix
  • 60 g potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 180 g socker*
  • 4 g bikarbonat
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 45 g neutral olja
  • 175 g kokande vatten

Fyllning:

  • 500 g koncentrerad hallonsaft*
  • 1,5 tsk agar agar-pulver
  • 3 dl grädde*
  • Rosa livsmedelsfärg

Topping:

  • 200 g choklad*
  • 2 dl grädde*

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

    Instruktioner

    Botten:

    • Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 20 cm i diameter.
    • Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan.
    • Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
    • Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
    • Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.

    Fyllning:

    • Sjud saft och agar agar-pulver under omrörning i 3 minuter.
    • Låt saftsmeten svalna och kallna helt innan du mixar den slät.
    • Vispa grädden fast men livsmedelsfärg. Blanda sedan ner saftsmeten.

    Topping:

    • Smält samman chokladen och grädden till en slät smet. Låt svalna något.

    Montering:

    • Varva bottnarna med fyllningen och bred ut toppingen.

    Anteckning

    Upplever du att tårtbotten är seg efter gräddning så förvara den i en burk med lock i rumstemperatur till dagen efter. Då hinner den mjukna och segheten försvinner. Eller frys in den tills du ska använda den. 
    Skriv ut receptet