Go Back

Jordgubbstårta

Anna Winér
Glutenfri jordgubbstårta
En enkel jordgubbstårta som både är naturligt glutenfri, äggfri, nötfri, mjölkfri och utan vetestärkelse tack vare Annas mjukismix. Välj valfria fyllningar efter tycke och smak.
Tillagningstid 1 timme
Kök Annas Mjukismix
Portioner 8 port

Ingredienser
  

  • 180 g Annas mjukismix
  • 60 g potatismjöl
  • 180 g socker*
  • 4 g bikarbonat
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 45 g neutral olja
  • 175 g kokande vatten

Förslag på fyllning:

  • Jordgubbssylt*
  • Vaniljkräm*
  • Grädde*
  • Jordgubbar

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

Instruktioner
 

  • Bottnen blir inte lika fluffig som en klassisk. Tål du och äter ägg kan du baka ett klassiskt recept med byta ut vetemjölet mot samma mängd Annas basmix.
  • Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 19-20 cm i diameter.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan, det är viktigt att vattnet är riktigt hett.
  • Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
  • Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.

Montering:

  • Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager sylt. Lägg sedan på nästa botten och bred på vaniljkräm. Lägg på sista tårtbotten.
  • Täck sedan tårtan med grädde och dekorera med jordgubbar.

Anteckning

Upplever du att tårtbotten är seg efter gräddning så förvara den i en burk med lock i rumstemperatur till dagen efter. Då hinner den mjukna och segheten försvinner. Eller frys in den tills du ska använda den. 
Keyword Glutenfritt