Saffransbullar med smörkräm

Glutenfria saffransbullar med vaniljsmörkräm
Saffransbullar är riktiga favoriter till jul! Med vaniljsmörkräm som fyllning blir de härligt mjuka och goda. Receptet är glutenfritt och äggfritt. Välj även växtbaserat smör och sockerfri sötning (som ersätter sirap och socker 1:1) så blir bullarna både veganska och utan tillsatt socker.
Kök Annas Basmix
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 24 bullar
Författare Anna Winér

Ingredienser

  • 100 g smält smör*
  • 0,75 dl sirap*
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 g saffran
  • 40 g färsk jäst
  • 13 g psylliumhusk
  • 1,5 krm salt
  • 350 g Annas basmix

Fyllning

  • 75 g rumsvarmt smör*
  • 0,5 dl socker*
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk potatismjöl

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

    Instruktioner

    • Värm smör, sirap, vatten och saffran till 37 grader och häll upp i en bunke.
    • Lös upp jästen i vätskan.
    • Blanda de torra ingredienserna och tillsätt även dem i vätskan.
    • Arbeta degen med degkrokar i 5 minuter.
    • Olja in händerna och arbetsbänken. Kavla/tryck ut degen till en rektangel.
    • Blanda ihop fyllningen och bred den på degen. Forma degen till valfria bullar eller rulla ihop och skär i bitar som kanelbullar.
    • Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under plastfolie och bakduk i ca 80 minuter.
    • Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
    • Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Serveras ljumna.
    Skriv ut receptet