Sirapsfrallor

Fluffiga och mjuka glutenfria frallor
Frallorna är både naturligt glutenfria, äggfria, nötfria och mjölkfria (om du väljer mjölkfritt smör). Frallorna blir extra fluffiga om du använder en sirap med sockerarter, jästen förbrukar nämligen socker under jäsningsprocessen.
Kök Annas Basmix
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Portioner 9 frallor
Författare Anna Winér

Ingredienser

  • 30 g färsk jäst
  • 60 g smör*
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 dl sirap*
  • 350 g Annas basmix
  • 1 msk psylliumhusk
  • 3 krm salt
  • 3 krm hjorthornssalt
  • 9 g softbake (kan uteslutas)

*Välj klassiska ingredienser eller växtbaserat matfett och valfri sirap efter behov.

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en degbunke.
  • Värm smör, vatten och sirap till 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål innan du tillsätter dem i vätskan. Använde du softbake blir frallorna extra mjuka, men det är inget måste.
  • Arbeta degen med degkrokar i minst 5 minuter.
  • Forma den kletiga degen till 9 frallor med fuktade händer eller med en oljad sked. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Täck frallorna med plastfolie och bakduk. Ställ in plåten i ugnen och tänd lampan. Låt sedan frallorna jäsa i 1 timme. Du kan även placera plåten på valfri plats som är ca 25 grader.
  • Ta ut plåten ur ugnen och värm den till 225 grader. Grädda sedan frallorna i nedre delen av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Skriv ut receptet