Strejkkaka

Glutenfri chokladkaka med kokos
Den här mjuka chokladkakan med kokosglasyr är naturligt glutenfri, äggfri och mjölkfri (välj växtbaserat smör i glasyren). Du gör den även enkelt sockerfri med sötning som ersätter strösocker och florsocker 1:1.
Kök Annas Mjukismix
Tillagningstid 1 timme
Portioner 8
Författare Anna Winér

Ingredienser

  • 150 g Annas mjukismix
  • 60 g potatismjöl
  • 3 msk kakao
  • 180 g socker*
  • 4 g bikarbonat
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 45 g neutral olja
  • 175 g kokande vatten

Glasyr:

  • 3 dl florsocker*
  • 1 msk kakao
  • 4 msk smör*
  • 1,75 dl starkt kaffe
  • 2 dl riven kokos

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

Instruktioner

  • Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 20 cm i diameter.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan.
  • Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Känn med en sticka, kakan får gärna vara lite lite kladdig. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
  • Låt kakan svalna något och vänd sedan upp den på ett galler med bakplåtspapper mellan.

Glasyr:

  • Koka hastigt upp alla ingredienserna i en kastrull.
  • Bred den varma glasyren över den ljumna kakan och låt sedan svalna helt.
Skriv ut receptet