Bananzatårta

Glutenfri tårta med banan och nutella
Den här barnsligt goda tårtan är fylld med banan och egen "nutella". Välj det nötsmör du gillar bäst: jordnötssmör, hasselnötssmör eller t.ex. mandelsmör. Tårtan är naturligt glutenfri, äggfri och mjölkfri (om du väljer växtbaserad grädde).
Kök Annas Mjukismix
Tillagningstid 1 timme
Portioner 8 port
Författare Anna Winér

Ingredienser

Botten:

  • 180 g Annas mjukismix
  • 60 g potatismjöl
  • 180 g socker*
  • 4 g bikarbonat
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 45 g neutral olja
  • 175 g kokande vatten

Fyllning:

  • 6 dl grädde*
  • ca. 1 dl kakao
  • 1,5 dl jordnötssmör
  • 2 bananer

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

    Instruktioner

    Botten:

    • Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 20 cm i diameter.
    • Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan.
    • Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
    • Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara helt torr.
    • Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.

    Fyllning:

    • Vispa grädde och kakao. Lägg undan lite till att täcka tårtan med.
    • Blanda resterande chokladgrädde med nötsmör till en krämig nutellafyllning.
    • Mosa bananerna men spara några bitar till dekoration.

    Montering:

    • Varva bottnarna med bananmos, nutellafyllning och täck med chokladgrädde.
    • Dekorera med bananskivor och eventuellt lite nötter.
    Skriv ut receptet