Go Back

Bananzatårta

Anna Winér
Glutenfri tårta med banan och nutella
Den här barnsligt goda tårtan är fylld med banan och egen "nutella". Välj det nötsmör du gillar bäst: jordnötssmör, hasselnötssmör eller t.ex. mandelsmör. Tårtan är naturligt glutenfri, äggfri och mjölkfri (om du väljer växtbaserad grädde).
Tillagningstid 1 timme
Kök Annas Mjukismix
Portioner 8 port

Ingredienser
  

Botten:

  • 180 g Annas mjukismix
  • 60 g potatismjöl
  • 180 g socker*
  • 4 g bikarbonat
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 45 g neutral olja
  • 175 g kokande vatten

Fyllning:

  • 6 dl grädde*
  • ca. 1 dl kakao
  • 1,5 dl jordnötssmör
  • 2 bananer

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

Instruktioner
 

Botten:

  • Bottnen blir inte lika fluffig som en klassisk. Tål du och äter ägg kan du baka ett klassiskt recept med byta ut vetemjölet mot samma mängd Annas basmix.
  • Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 19-20 cm i diameter.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan, det är viktigt att vattnet är riktigt hett.
  • Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
  • Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.

Fyllning:

  • Vispa grädde och kakao. Lägg undan lite till att täcka tårtan med.
  • Blanda resterande chokladgrädde med nötsmör till en krämig nutellafyllning.
  • Mosa bananerna men spara några bitar till dekoration.

Montering:

  • Varva bottnarna med bananmos, nutellafyllning och täck med chokladgrädde.
  • Dekorera med bananskivor och eventuellt lite nötter.

Anteckning

Upplever du att tårtbotten är seg efter gräddning så förvara den i en burk med lock i rumstemperatur till dagen efter. Då hinner den mjukna och segheten försvinner. Eller frys in den tills du ska använda den. 
Keyword Glutenfritt